onsdag den 5. februar 2014

Børns menneskerettigheder i den digitale verden

Endnu engang er der sat fokus på hvorvidt forældre må overvåge deres børn på sociale medier.

Tilbage i 2008 blev problemstillingen drøftet i regi af Rådet for Større IT-sikkerhed (nu: Rådet for Digital Sikkerhed). 

Debatten var affødt af sager hvor mulig overvågning af børn blev sat på dagsorden - fx annoncerede en leverandør en mobiltelefon til børn og unge som forældrene kunne se alle SMS'er og opkald - og "aflytte" kommunikationen som den unge havde.

En af dagens historier i TVA er at 45% af forældrene i DK overvåger deres børns gøren og færden. Ikke at det per definition er en dårlig ting, men der er en stor udfordring med også at beskytte barnets ret til privatliv samtidig med at man har en pligt som forældre til at beskytte barnet.

Jo yngre et barn er, jo mere indgribende kan overvågningen være - jeg har personligt ikke noget problem med at "GPS /RFID" overvåge børnehavebørn - eller op til 2-3-4 kl. Eller ?

Men når vi snakker teenager? Min datter på 16 skal hun overvåges på Facebook eller Snapchat ? Nej - hun skal vises tillid til selv at administrere sit digitale liv. Men som forældre har vi naturligvis en pligt til at bistå med hjælp og viden omkring hvordan man navigere sociale dialoger - også i en digital kontekst, hvor alt hvad man gør bliver husket uendeligt.

Men der er brug for en offentlig debat om hvordan vi giver børn rum til at være børn - også i en digitaliseret verden - og hvornår voksne kan overvåge børn. Som reglerne er i dag kan man overvåge en 17-årig så tosset som muligt da vedkommende ikke er myndig. Men er det også OK at overvåge en 17-årig moralsk ?

Jeg vil tage problemstillingen op på førstkommende møde i Rådet for Digital Sikkerhed. 

Hvis du har ideer eller synspunkter hører jeg gerne fra dig - skriv gerne en kommentar.





Ingen kommentarer:

Send en kommentar