Der er allerede en mængde kritiske røster, som påpeger de vedvarende "skandaler" med offentligt IT fx AMANDA og ProASK - og ikke at forglemme PolSag og mange andre.
Hvad kritikerne dog ofte glemmer er, at Danmark har en føreposition på digitalisering og at vi derfor har en række fordele - men også en række ulemper - som andre lande ikke har.
Blandt fordelene er, at vi har et ret godt master-data system - vi ved ret meget om den enkelte, så at man kan genbruge denne information, og vi har også et - efter international målestok - ganske udbredt og troværdigt autentificeringssystem - NemID.
Men blandt ulemperne er, at vi har overkompliceret opgaverne og at der ikke er en klar sammenhæng mellem dem der der sår og dem der høster. Samtidig er der i Danmark - og ofte i den offentlige sektor - en udpræget NIH (Not-Invented-Here) kultur.
Der findes ganske udmærkede standard-systemer, som kan etablere det "track'n'trace" system som Carsten Koch og udvalget forestiller sig. Systemer som vel at mærke kan implementeres på max 8-10 måneder og som nationalt system vil kunne holdes under 50 mio. i etableringsomkostninger.
Etableringen af verdens mest avancerede VLM (Virtuel Labor Market) oven på den eksisterende danske data model vil kunne være med til at skabe et grundlag for øget videnseksport samt øgede inveateringer i Danmark. Især hvis man overvejeer nye samarbejdsmodeller.
Man kunne fx overveje at lade håndteringen af opgaven ske i et offentligt-privat samarbejde (PPP) eller måske endog et offentligt-privat-frivilligt samarbejde (PPVP), hvor man reward aflønnede efter hvor effektiv en employability man kunne opnå, og hvor man benyttede sig af BOOT etableringsmodel.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar